Nieuwe vervaldatum Tijdelijke Wet COVID-19 Justitie & Veiligheid: 1 oktober 2021

Article
NL Law

De werkingsduur van de Tijdelijke Wet COVID-19 Justitie & Veiligheid (“de Tijdelijke wet”) is bij Koninklijk Besluit opnieuw verlengd. De nieuwe vervaldatum is vastgesteld op 1 oktober 2021.

De Tijdelijke wet is een verzamelwet en is opgesteld als antwoord op de beperkingen die gelden als gevolg van de uitbraak van COVID-19. Aan de hand van de Tijdelijke wet kunnen rechtspersonen tijdelijk afwijken van wettelijke en statutaire bepalingen en kunnen bepaalde termijnen worden uitgesteld.

COVID-19 maakt het onwenselijk om fysiek bijeen te komen voor een algemene vergadering of ledenvergadering. De Tijdelijke wet biedt de mogelijkheid om tijdelijk af te wijken van verschillende bepalingen uit Boek 2 BW, waardoor het voor rechtspersonen mogelijk wordt om volledig virtueel te vergaderen.

Uit de toelichting bij het Koninklijk Besluit blijkt niet of het Kabinet voornemens is om de werkingsduur van de Tijdelijke wet na 1 oktober 2021 wederom te verlengen. Het Kabinet heeft bij eerdere verlengingen aangekondigd dat de voorzieningen uit de Tijdelijke wet in beginsel pas zullen vervallen indien ten minste twee maanden vóór de voorgenomen vervaldatum een openbare aankondiging daarvan is gedaan. Dat zou betekenen dat, indien het Kabinet voornemens zou zijn de wet na 1 oktober te laten vervallen, deze openbare aankondiging al had moeten zijn gedaan. Echter, volledige zekerheid biedt dit ons inziens niet, en wij zullen u op hoogte houden van de ontwikkelingen op dit gebied.

Voor meer informatie over de Tijdelijke wet verwijzen wij naar onze Corporate Update van 7 juli 2020. Zie tevens onze speciale corona-pagina op stibbe.com waar u een team van specialisten kunt vinden dat u kan adviseren over de juridische gevolgen van COVID-19 op uw onderneming.