Verwerking van gegevens in het kader van corona (update)

Article
NL Law
Afgelopen vrijdag (20/3/2020) heeft het European Data Protection Board (EDPB) een verklaring afgegeven waarin zij benadrukt dat, ook in deze buitengewone tijden, verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers zorg moeten dragen voor de bescherming van persoonsgegevens. 

De verwerking van persoonsgegevens moet geschieden op een rechtmatige basis, de verzamelde data moet noodzakelijk zijn voor het beoogde doel, de gegevens moeten voor een specifiek en expliciet omschreven doel worden verwerkt, de betrokkenen dienen duidelijk en begrijpelijk te worden geïnformeerd over de verwerking en de doeleinden daarvan en de gegevens moeten goed beschermd zijn. Maatregelen in verband met de huidige crisissituatie en de onderliggende besluitvorming daarvoor dienen goed te worden gedocumenteerd. De EDPB wijst erop dat voor werkgevers de beginselen van proportionaliteit en data minimalisatie zeer belangrijk zijn. Welke en hoeveel  informatie werkgevers bij hun werknemers mogen opvragen en verzamelen en welke informatie zij aan (andere) werknemers of anderen mogen verstrekken, zal afhangen van wat is toegestaan en wat hun verplichtingen zijn onder het nationale arbeids-, gezondheids- en veiligheidsrecht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft aan dat het werkgevers niet is toegestaan medische gegevens te verwerken en zelf werknemers te testen op corona. Van werkgevers wordt verwacht dat zij de instructies van RIVM volgen en hun werknemers daar nadrukkelijk wijzen. Ook mag van werknemers, zeker als die niet thuis werken, gevraagd worden dat zij hun gezondheid scherp in de gaten houden en mag de werkgever hen vragen contact op te nemen met een arts. Gezien de uitzonderlijke situatie van het coronavirus, vindt de AP dat werkgevers werknemers die griep- of verkoudheidsverschijnselen vertonen, of bij twijfel, naar huis mag sturen. Meer hierover vindt u in de Q&A over Privacy & Corona van de AP. Daarnaast hebben de AP, het Nationaal Cyber Security Centrum en het Europese Agentschap voor Cybersecurity aanbevelingen gedaan voor veilig thuis werken, ook deze treft u hieronder.

Zie hieronder enkele bronnen van toezichthouders:

Zie ook Stibbe Verwerking van gegevens in het kader van corona (16.03.2020)

Meer over het coronavirus

Meer publicaties over de impact van het coronavirus leest u op onze website. Hier vindt u ook een lijst met contactpersonen binnen ons kantoor die u kunnen adviseren bij vragen over de implicaties van het coronavirus voor uw bedrijf.