Corona Checklist voor (leverings)contracten in de Energie & Industriesector

Article
BE Law

De uitbraak van het coronavirus treft economieën wereldwijd. Veel regeringen nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit leidt in toenemende mate tot leveringsproblemen, stilstand van assemblagelijnen etc. De onderstaande tabel geeft een korte checklist van de meest voorkomende problemen die zich in uw contract kunnen voordoen.

 

Bijhouden van gegevens Bewaar kopieën van kritische correspondentie en andere communicatie om acties te rechtvaardigen, indien er een geschil met uw tegenpartij zou ontstaan. Kennisgevingen Als leverancier moet u mogelijk de potentiële gevolgen van de corona-uitbraak aan uw contractuele tegenpartij melden. Als klant kan het zijn dat u andere partijen moet informeren, zoals kredietverstrekkers in geval van projectfinanciering. Vertragingsboetes Een vertraging in de levering kan aanleiding geven tot schadevergoeding. Mogelijk kan een leverancier echter wel beroep doen op (contractuele) verweermiddelen zoals overmacht of op zijn afhankelijkheid van onderaannemers. Bevoorrechte klanten Als leverancier kunt u een contractuele verplichting hebben om sommige klanten te verkiezen boven andere. In dat geval kan het zijn dat u uw goederen/diensten (opnieuw) moet toewijzen in overeenstemming met een dergelijke verplichting. Overmacht Om overeenkomstig Belgisch recht als overmacht te kwalificeren, dient een gebeurtenis onvoorzienbaar te zijn voor – en niet toerekenbaar te zijn aan – de partij die zich erop beroept en dient zij het naleven van de verplichtingen uit hoofde van het contract voor deze partij (gedeeltelijk) onmogelijk te maken. Hoewel onvoorzienbaarheid hier waarschijnlijk kan worden aanvaard, zal een leverancier moeten aantonen dat het uitvoeren van zijn verplichtingen ook inderdaad (gedeeltelijk) onmogelijk is geworden. Waarschijnlijk bestaat er voor de leverancier ook een verplichting om de gevolgen van de overmachtssituatie zoveel als mogelijk te beperken. Alternatieve leveringen / Matiging Is het mogelijk om de gevolgen van de corona-uitbraak te matigen? Kunnen er alternatieve leveringen worden voorzien of is er sprake van een exclusiviteit? Contractuele fout Indien er geen sprake is van overmacht onder het contract, dan geldt een opschorting van de uitvoering als een contractuele fout. Wederzijdse opschorting van uitvoering (“Exceptio non adimpleti contractus”)  Tenzij uitgesloten door het contract, geeft een opschorting van de uitvoering van de leveringsverplichtingen de klant recht op een opschorting van de daarmee samenhangende betalingsverplichtingen. Imprevisie De gevolgen van het coronavirus of de opgelegde overheidsmaatregelen kunnen ‘imprevisie” uitmaken en een heronderhandeling van het contract mogelijk maken (bv. een prijsaanpassing), indien het contract een hardship-clausule bevat. Dit is over het algemeen het geval voor alle Belgische contracten uit overheidsopdrachten. Zekerheden Afhankelijk van de voorwaarden van het contract kan van partijen worden verlangd dat zij aanvullende zekerheden stellen (zoals een “parent company guarantee” of een bankgarantie). Vroegtijdige beëindiging  Herhaalde contractbreuk of langdurige overmacht kan een reden uitmaken voor een vroegtijdige beëindiging van het contract.

 
Indien u specifiek juridisch advies wenst met betrekking tot één van uw contracten, gelieve dan contact op te nemen met onze specialisten.