Actuele ontwikkelingen rondom de AVA’s van beursvennootschappen en corona

Article
NL Law
Op 23 maart 2020 heeft het Nederlandse kabinet aanvullende overheidsmaatregelen genomen in het kader van de bestrijding van het coronavirus. Deze maatregelen zijn onder meer gericht op evenementen en samenkomsten. In een nieuwsbericht van het kabinet van 24 maart 2020 zijn deze maatregelen nader geduid (zie ook de Q&A die eveneens door het kabinet is gepubliceerd).

Samenvattend betekent dit het volgende voor de AVA’s van beursvennootschappen. In beginsel zijn alle samenkomsten verboden, maar er geldt een uitzondering voor i) samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties en ii) wettelijk verplichte samenkomsten. Voorwaarden hierbij zijn:

  • er mogen maximaal 100 personen aanwezig zijn;
  • alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus worden in acht genomen; en
  • men dient 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Dit betekent dat de AVA’s van beursvennootschappen in beginsel doorgang kunnen vinden, mits de vennootschap zich houdt aan de gestelde voorwaarden. We zien in de praktijk ook dat veel vennootschappen hiervoor kiezen maar er alles aan doen om zo min mogelijk mensen fysiek bij elkaar te brengen.

Noodwet?

Er bestaat daarnaast grote behoefte om af te kunnen wijken van bepaalde wettelijke regels die voor een AVA binnen zes maanden na het einde van het boekjaar een fysieke bijeenkomst vereisen, waarbij aandeelhouders het recht hebben om deze in persoon bij te wonen en het woord te voeren. Ook de lange oproepingstermijn die in Nederland geldt beperkt de flexibiliteit. In dit verband zou noodwetgeving een oplossing kunnen bieden waarbij termijnen worden versoepeld en alle beursvennootschappen de mogelijkheid krijgen om de AVA geheel elektronisch te houden. Er wordt op dit moment door onder meer de VEUO en Eumedion gelobbyd voor dergelijke noodwetgeving. Er is echter nog geen officiële berichtgeving gepubliceerd of, en zo ja wanneer, deze Nederlandse noodwetgeving zal worden gepubliceerd. In Italië, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland is al een dergelijke noodwet aangenomen of in de maak.

Advisering

Het is een onzekere tijd. Dagelijks kunnen andere keuzes nodig zijn en deze kunnen per vennootschap verschillen. Omdat voor elke vennootschap een op maat gesneden advisering nodig is, is het onmogelijk om u hierover in algemene zin te adviseren. Indien u vragen heeft, staan wij u uiteraard graag bij. 

Voor meer informatie wijzen wij ook onze eerdere nieuwsberichten van 11 maart 2020 en 16 maart 2020. We maken u erop attent dat sommige stukken uit die berichten achterhaald zijn.

Meer over het coronavirus

Meer publicaties over de impact van het coronavirus leest u op onze website. Hier vindt u ook een lijst met contactpersonen binnen ons kantoor die u kunnen adviseren bij vragen over de implicaties van het coronavirus voor uw bedrijf.