Nieuwe publicaties van het netwerk van centrale banken en toezichthouders

Article
NL Law

Het Network for Greening the Financial System (NGFS) benadrukt opnieuw het toenemende belang van klimaatverandering voor centrale banken en toezichthouders. Klimaatverandering leidt tot financiële risico’s en dat betekent dat centrale banken en toezichthouders klimaat- en milieugerelateerde risico’s in hun beleid en toezicht moeten integreren.

Het NGFS publiceerde deze week drie documenten. Klimaatscenario’s voor toekomstgerichte risicobeoordeling, een gids voor klimaatscenario-analyse en een onderzoek naar de impact van klimaatverandering op monetair beleid. De 66 leden van het netwerk en de financiële instellingen die onder hun toezicht staan zullen hierdoor in staat zijn de klimaatrisico’s in het financiële stelsel beter te identificeren, te kwantificeren en te beperken. Daarnaast richten centrale banken zich steeds meer op de mogelijke impact van klimaatverandering op de prijsstabiliteit en de gevolgen daarvoor voor het monetair beleid.

Klimaatscenario’s voor toekomstgerichte risicobeoordeling

De klimaatscenario’s die het NGFS heeft gepubliceerd zijn ontwikkeld als een gemeenschappelijk uitgangspunt voor de analyse van klimaatrisico’s. De klimaatscenario’s zijn volgens het netwerk noodzakelijk om inzicht te krijgen in de financiële risico’s en economische kosten die samenhangen met klimaatverandering. Ook zijn de scenario’s van belang om te bepalen welke maatregelen centrale banken en toezichthouders moeten nemen.

Gids voor klimaatscenario-analyse

De gids voor klimaatscenario-analyse geeft centrale banken en toezichthouders praktische adviezen over het gebruik van scenario-analyses om klimaatrisico’s voor de economie en het financiële stelsel te beoordelen.

Onderzoek naar impact van klimaatverandering op monetair beleid

Het rapport "Climate Change and Monetary Policy: Initial Takeaways" gaat in op de mogelijke effecten van klimaatverandering op het monetair beleid. Op basis van een uitgebreid overzicht van literatuur en analyses van deskundigen wordt geconcludeerd dat klimaatverandering en het tegengaan daarvan een toenemend effect zullen hebben op macro-economische variabelen die essentieel zijn voor de uitvoering van het monetaire beleid. Het rapport benadrukt dat centrale banken hun analytische toolkits moeten uitbreiden en klimaatrisico’s moeten integreren in hun economische modellen en prognose-instrumenten.

Bron: NGFS

Meer over Environmental, Social & Governance (ESG)

ESG-uitdagingen zijn breed en vragen aandacht van alle divisies binnen een organisatie. Wij houden de ESG-ontwikkelingen die relevant zijn voor de zakelijke en financiële markten bij op een speciale pagina over dit onderwerp.

Deze ESG-pagina bevat belangrijk nieuws en publicaties en geeft een overzicht van ons multidisciplinaire ESG-team voor corporate en financiële markten. Deze teamleden hebben allemaal de nodige expertise in huis om organisaties te adviseren over de veelheid aan juridische kwesties met betrekking tot zakelijke en financiële markten op het gebied van duurzaamheid en ESG-regelgeving. Nu en in de toekomst, zowel op nationaal als op EU-niveau. Door ESG in een breed en pragmatisch perspectief te plaatsen, zijn wij in staat om praktische juridische oplossingen te bieden.

Ga naar: www.stibbe-esg.com