Wetsvoorstel Wet Homologatie onderhands akkoord aangenomen door de Tweede Kamer

Article
NL Law
Het Wetsvoorstel Wet Homologatie onderhands akkoord (“WHOA”) is op 26 mei 2020 door de Tweede Kamer aangenomen en is momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer. De WHOA combineert aspecten van de Engelse Scheme of Arrangement en de Amerikaanse Chapter 11 procedure. Ondernemingen die in zwaar weer verkeren krijgen de mogelijkheid om hun schulden buiten formele insolventieprocedures te herstructureren door een akkoord op te leggen aan (een deel van) de schuldeisers. De verwachting is dat de wet dit najaar in werking zal treden.

Op dit moment voorziet de wet nog niet in een dwangakkoord buiten faillissement en kan een onderhandse herstructurering van de schuldenlast van een onderneming alleen tot stand komen met instemming van de schuldeisers en aandeelhouders. Met de WHOA wordt een regeling ingevoerd op basis waarvan de schuldenaar of crediteuren het initiatief kunnen nemen om een schuldsaneringsakkoord tot stand te laten komen en dit akkoord kan vervolgens door de rechtbank worden gehomologeerd. Na homologatie zijn alle bij het akkoord betrokken schuldeisers en aandeelhouder aan het akkoord gebonden. Ook partijen die niet met het akkoord hebben ingestemd kunnen worden gebonden indien aan de wettelijke vereisten is voldaan. 

De regeling wordt onderdeel van de faillissementswet. 

Voor meer informatie over dit wetsvoorstel en een uitgebreidere toelichting verwijzen wij naar onze Short Read van 26 mei 2020 en onze Blog van 15 januari 2020.