Voortgang wetsvoorstel verruiming mogelijkheden verbieden van rechtspersonen

Article
NL Law

Op 18 december 2019 is het wetsvoorstel tot wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen aan de Tweede Kamer aangeboden. In deze Update volgt een overzicht van de actuele ontwikkelingen. 

Het bestaande artikel 2:20 BW biedt nu al de mogelijkheid om rechtspersonen die in strijd handelen met de openbare orde te verbieden en te ontbinden. Het doel van het wetsvoorstel is om de mogelijkheden uit te breiden, de toepassing van de procedure te vergemakkelijken en de effectiviteit van een verbod te verbeteren. Voor een uitgebreide uiteenzetting van de regels verwijzen wij naar onze Corporate Update van 6 februari 2020. 

Op 19 februari 2020 verscheen het Verslag met vragen en opmerkingen over het wetsvoorstel. Op 6 juni 2020 verscheen de Nota naar Aanleiding van het Verslag. Hierin worden onder andere vragen beantwoord over het begrip openbare orde, het verschil tussen verbodenverklaring en ontbinding van de rechtspersoon en de verhouding van dit wetsvoorstel tot het initiatiefwetsvoorstel bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties.

De plenaire behandeling van het wetsvoorstel wordt over de zomer getild en vindt plaats in week 40. 

Initiatiefwetsvoorstel bestuurlijk verbod ondermijnende organisatie

Het Initiatiefwetsvoorstel bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties is op 23 juni 2020 aangenomen door de Tweede Kamer. Dit voorstel introduceert een bevoegdheid voor de Minister voor Rechtsbescherming om “een rechtspersoon en ieder ander als zelfstandige eenheid of organisatie naar buiten tredend lichaam of samenwerkingsverband” bij beschikking te verbieden als de werkzaamheid een cultuur van wetteloosheid creëert, bevordert of in stand houdt. De bevoegdheid geldt alleen als dat noodzakelijk is in het belang van de openbare orde in de zin van artikel 8 van de Grondwet. Voor enkele organisaties, zoals politieke partijen en kerkgenootschappen geldt deze bevoegdheid van de minister niet.

Op 23 juni 2020 zijn samen met het wetsvoorstel een aantal amendementen aangenomen, waaronder amendementen over de nadere invulling van het begrip werkzaamheid, een evaluatiebepaling en een horizonbepaling dat bepaalt dat de wet na 7 jaar vervalt, tenzij in lagere regelgeving anders wordt besloten. 

Op 16 juni 2020 verscheen de voortgangsrapportage OMG’s 2019

De Eerste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid bespreekt op 7 juli 2020 de procedure.