Articles

Loondoorbetaling bij gebrek aan werk tijdens de coronacrisis (annotatie)

Loondoorbetaling bij gebrek aan werk tijdens de coronacrisis (annotat

Loondoorbetaling bij gebrek aan werk tijdens de coronacrisis (annotatie)

16.07.2020 NL law

In deze annotatie becommentarieert Jaap van Slooten de eerste twee uitspraken die gaan over loondoorbetaling bij gebrek aan werk tijdens de coronacrisis.

In een van deze uitspraken vindt de rechter dat de coronacrisis op zich een reden kan zijn om tot loonaanpassing te komen. Het blijkt echter dat er enkele waarborgen gelden, zoals overleg, omvang van de aanpassing en perspectief op de duur daarvan, die deze werkgever niet had gerespecteerd. Jaap vindt het opvallend dat de rechter deze vraag benadert vanuit het wijzigingsrecht (artikel 7:611 BW) in plaats vanuit het recht op loondoorbetaling (artikel 7:628 BW).

Related news

14.06.2021 NL law
Verplichte deelneming in bedrijfstakpensioenfonds voor Duitse chauffeurs in dienst van in Nederland gevestigde onderneming (annotatie)

Short Reads - In deze annotatie becommentarieert Astrid Helstone een uitspraak van het hof Arnhem-Leeuwarden. Deze uitspraak gaat over een werkgever met een in Nederland gevestigde onderneming in het beroepsvervoer over de weg. Deze werkgever heeft ongeveer 90 werknemers in dienst, van wie tien werknemers de Duitse nationaliteit hebben en in Duitsland wonen. Partijen verschillen van mening over de vraag of deze tien Duitse werknemers verplicht zijn tot deelneming in het Pensioenfonds Vervoer.

Read more

17.06.2021 NL law
SER advies 2021-2025: de belangrijkste aanbevelingen op het terrein van de arbeidsmarkt besproken

Short Reads - Inleiding Op 2 juni 2021 presenteerde de Sociaal Economische Raad (SER) het ontwerpadvies ‘Sociaal-Economisch beleid 2021-2025. Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving’. Dit advies behelst een breed pakket aan voorstellen dat voor brede welvaart in Nederland moet zorgen. De SER adviseert het kabinet fors te investeren in de arbeidsmarkt en de publieke sector.

Read more

02.06.2021 NL law
Kabinet kondigt NOW-4 en een wijziging van de omzetberekening aan

Short Reads - Er komt een nieuwe NOW-subsidieregeling, de NOW-4. Dit heeft het kabinet aangekondigd in de Kamerbrief van 27 mei 2021. De subsidievoorwaarden onder de NOW-4 zullen grotendeels gelijk zijn aan de voorwaarden voor een subsidie onder de vijfde tranche van de NOW-3. Ook informeert het kabinet de Tweede Kamer over een wijziging inzake de bepaling van de omzet, die zal worden ingevoerd in de NOW-3 en de NOW-4.

Read more