Financiële sector moet klimaatrisico’s bespreken met klanten

Article
NL Law

Financiële instellingen moeten in gesprekken met klanten aandacht besteden aan klimaatrisico’s. Bij zakelijke klanten met name over de mogelijke impact van klimaatrisico’s op hun bedrijfsvoering en bij hypotheekeigenaren bijvoorbeeld over de verduurzaming van hun woning. Ook in het licht van het Klimaatcommitment van de financiële sector is dit van belang. Dit blijkt uit een bloemlezing van acht Nederlandse financiële instellingen, verenigd onder het Platform voor Duurzame financiering.

Klimaatverandering leidt tot financiële risico’s. De betrokken instellingen, ABN AMRO, APG, ING, Kempen, MN, Rabobank, Robeco en de Volksbank, streven daarom naar een gezamenlijke aanpak van het beoordelen van klimaatrisico’s. Daarbij moeten alle belanghebbenden worden betrokken: financiële instellingen, overheden, toezichthouders, ondernemingen én klanten. Bewustwording van deze risico’s door betere informatievoorziening moet zorgen voor meer inzicht in de financiële impact van klimaatverandering.

De acht financiële instellingen geven in de bloemlezing aan hoe zij klimaatrisico’s in hun portefeuilles managen en wat hierbij de belangrijkste inzichten en uitdagingen zijn. Daarnaast doen ze gerichte aanbevelingen aan de overheid, de toezichthouders en de financiële sector als geheel.

Belangrijkste aanbevelingen

De groep van acht financiële instellingen adviseert de financiële sector om met klanten het gesprek aan te gaan over klimaatrisico’s. Deze gesprekken moeten zorgen voor een beter inzicht in klimaatrisico’s, een betere risicobeheersing en oplossingen met minder klimaatimpact.

Richting overheid en toezichthouders adviseert de groep om relevante klimaatgegevens openbaar en goed toegankelijk te maken, bijvoorbeeld in een nieuw op te zetten Europees ESG-register. Ook beveelt de groep aan om in regelgeving een zogenaamde ‘regulatory sandbox’ voor financiële instellingen te creëren om ervaring op te doen met klimaatrisico’s en –kansen.

Na de zomer wordt een kennissessie georganiseerd op basis van de bloemlezing. Belanghebbenden zullen hiervoor worden uitgenodigd.

Bron: DNB

Meer over Environmental, Social & Governance (ESG)

ESG-uitdagingen zijn breed en vragen aandacht van alle divisies binnen een organisatie. Wij houden de ESG-ontwikkelingen die relevant zijn voor de zakelijke en financiële markten bij op een speciale pagina over dit onderwerp.

Deze ESG-pagina bevat belangrijk nieuws en publicaties en geeft een overzicht van ons multidisciplinaire ESG-team voor corporate en financiële markten. Deze teamleden hebben allemaal de nodige expertise in huis om organisaties te adviseren over de veelheid aan juridische kwesties met betrekking tot zakelijke en financiële markten op het gebied van duurzaamheid en ESG-regelgeving. Nu en in de toekomst, zowel op nationaal als op EU-niveau. Door ESG in een breed en pragmatisch perspectief te plaatsen, zijn wij in staat om praktische juridische oplossingen te bieden.