ACM geeft bedrijven meer ruimte om samen te werken voor klimaat- en milieudoelen

Article
NL Law

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat Nederlandse bedrijven meer ruimte krijgen om samen te werken op het gebied van duurzaamheid. Vooral voor het bereiken van klimaatdoelen, zoals de vermindering van CO2-uitstoot, krijgen bedrijven meer mogelijkheden om onderling afspraken te maken zonder de concurrentieregels te overtreden. Dat staat in de (concept) leidraad ‘duurzaamheidsafspraken’ van de ACM.

Aan de hand van voorbeelden schetst de ACM de mogelijkheden voor samenwerking die bijdragen aan een duurzame samenleving en economie. Een aantal vormen van samenwerking beperken de concurrentie helemaal niet en zijn dus toegestaan. Dat zijn bijvoorbeeld duurzaamheidsafspraken die niet meer dan een verwaarloosbaar effect op de prijzen hebben. Of afspraken om samen tot keurmerken of labels te komen om wetten in andere landen na te leven, zoals een verbod op kinderarbeid of illegale houtkap.

Als afspraken tussen bedrijven wél de concurrentie beperken, dan zijn deze toegestaan als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bij gezamenlijke afspraken die bijdragen aan het halen van concrete klimaat- en milieudoelen waaraan de overheid gebonden is, worden op grond van de nieuwe leidraad de voordelen voor de hele samenleving meegewogen.

Een aantal jaren geleden was de ACM nog zeer kritisch over duurzaamheidsafspraken tussen bedrijven. De afspraken werden gezien als concurrentiebeperkend als deze nadelig waren voor de gebruiker, bijvoorbeeld door prijsstijgingen. Op grond van de nieuwe leidraad maakt de ACM dus een nieuwe belangenafweging bij dit soort afspraken. De ACM zal duurzaamheidsafspraken hierdoor eerder toestaan als de hele samenleving profiteert van de afspraak én deze bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid. De AMC houdt bij de belangenafweging geen rekening met duurzaamheidsdoelstellingen die niet zijn vastgelegd in wetten of verdragen, zoals dierenwelzijn.

In de leidraad zijn ook een aantal voorwaarden versimpeld. Nieuw is dat niet altijd een cijfermatige analyse hoeft te worden gemaakt. In sommige gevallen volstaat een goed onderbouwde beschrijving van de voor- en nadelen. Dat geldt bijvoorbeeld als bedrijven die de afspraken maken samen een marktaandeel van minder dan 30% hebben of wanneer evident is dat de voordelen groter zijn dan de nadelen.

De ACM geeft aan geen boetes op te leggen als bedrijven bij gezamenlijke afspraken niet aan alle voorwaarden voldoen, maar wel te goeder trouw de leidraad hebben gevolgd. De ACM zal dan eerst vragen om aanpassing van de afspraken. Dit moet de vrees voor boetes wegnemen, waardoor bedrijven het eerder aandurven om afspraken te maken die bijdragen aan een duurzame samenleving en economie.

De nieuwe leidraad geldt nog niet. Het concept voor de leidraad wordt eerst voorgelegd aan belangengroepen, bedrijven, wetenschappers, belangstellenden, de Europese Commissie en Europese mededingingsautoriteiten. Tot 1 oktober 2020 kan gereageerd worden op de leidraad.

Bron: ACM