Fiscale maatregelen tegen klimaatverandering

Article
NL Law
De wereldwijde toegenomen CO2-uitstoot baart veel mensen zorgen, gezien de hoeveelheid (media)aandacht die de klimaatverandering tegenwoordig krijgt. Men is het erover eens dat er een wereldwijde aanpak zal moeten komen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het Klimaatakkoord van Parijs is een eerste stap in de goede richting en als het aan de Europese Commissie ligt, heeft Europa in 2050 een klimaat neutrale economie. Uit de overige bijdragen van deze Klimaatspecial blijkt tevens dat Nederland niet stilzit en verschillende maatregelen treft om de CO2-uitstoot te reduceren.

Het kabinet heeft als doel om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% terug te dringen. In dat kader zijn er op fiscaal gebied recentelijk al diverse maatregelen getroffen zoals de tariefsaanpassingen in de energiebelasting (omhoog voor aardgas en omlaag voor elektriciteit in de eerste schijf), de afschaffing van de BPM-teruggaafregeling voor taxi's per 1 januari 2019 en de verhoging van de afvalstoffenbelasting. Uit de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen (onder andere de Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord) blijkt dat er nog een aantal fiscale maatregelen op de agenda staat voor de komende periode. Deze maatregelen betekenen een lastenstijging voor de samenleving (de energierekening zal stijgen) die impact heeft op de koopkracht. Om hierin tegemoet te komen, worden er ook fiscale maatregelen getroffen om lasten te verlichten voor mensen met een laag inkomen of een middeninkomen.

De fiscale maatregelen moeten als een totaalpakket worden gezien dat op Prinsjesdag is gepresenteerd en om een dergelijke lastenverlichting te bekostigen zal bijvoorbeeld middels het terugdraaien van de voorgestelde tariefsverlaging in de vennootschapsbelasting, de genoemde lastenverlichting in de inkomstenbelasting bekostigd kunnen worden. Daarnaast worden in de mondiale strijd tegen belastingontwijking en –ontduiking in rap tempo een hoeveelheid fiscale anti-misbruikmaatregelen geïmplementeerd die hun weerslag hebben op het Nederlandse vestigingsklimaat en tracht de Nederlandse regering het fiscale vestigingsklimaat van Nederland aantrekkelijk te houden waarin bedrijven worden aangespoord juist in Nederland te investeren in duurzame innovatieve activiteiten.

In deze bijdrage staan Charlotte Tolman en Reinout de Boer kort stil bij enkele specifieke fiscale maatregelen die in Nederland zijn aangekondigd in het kader van het tegengaan van de klimaatverandering, te weten het wetsvoorstel minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking en het wetsvoorstel nationale vliegbelasting. Daarnaast staan zij kort stil bij enkele fiscale maatregelen die op Prinsjesdag 2019 zijn gepresenteerd in de Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord.

Dit artikel is gepubliceerd in Bedrijfsjuridische berichten 2019/79.

Lees de volledige publicatie.