Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie in werking getreden

Article
NL Law

De Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) is op 1 januari 2020 in werking getreden.  Deze wet maakt het eenvoudiger om massaschadegevallen collectief af te wikkelen via de Nederlandse rechter.

Al langere tijd konden belangenorganisaties in Nederland door middel van een collectieve actie een verklaring voor recht vorderen. Het instellen van een collectieve vordering tot schadevergoeding was echter niet mogelijk. Tenzij belangenorganisaties erin slaagden een collectieve schikking te treffen, moesten claimanten ter verkrijging van schadevergoeding individueel naar de rechter. Sinds de inwerkingtreding van de WAMCA is het collectief vorderen van schadevergoeding wel mogelijk. Er geldt nu één regime voor collectieve acties op grond van art. 3:305a BW, ongeacht of ze strekken tot schadevergoeding in geld of niet.

De bepalingen van de WAMCA zijn van toepassing op collectieve acties ten aanzien van gebeurtenissen op of na 15 november 2016 die worden ingesteld na 1 januari 2020.

Voor een overzicht van de WAMCA verwijzen wij naar ons uitgebreide Nieuwsbericht van 28 juni 2019.