Verlenging werkingsduur Tijdelijke Wet COVID-19 Justitie & Veiligheid

Article
NL Law

De Minister voor Rechtsbescherming heeft laten weten dat de werkingsduur van de Tijdelijke Wet COVID-19 Justitie & Veiligheid (“de Noodwet”) in verband met aanhoudende COVID-19 beperkingen met één maand zal worden verlengd. De Noodwet zou op 1 september 2020 komen te vervallen. Aan de hand van de Noodwet kunnen rechtspersonen tijdelijk afwijken van wettelijke en statutaire bepalingen en kunnen bepaalde termijnen worden uitgesteld.

De Noodwet is een verzamelwet en is opgesteld als antwoord op de beperkingen die gelden als gevolg van de uitbraak van COVID-19. COVID-19 maakt het onwenselijk om fysiek bijeen te komen voor een algemene vergadering of ledenvergadering. De Noodwet biedt de mogelijkheid om tijdelijk af te wijken van verschillende bepalingen uit Boek 2 BW, waardoor het voor rechtspersonen mogelijk wordt om volledig virtueel te vergaderen. Daarnaast biedt de Noodwet de mogelijkheid om bepaalde termijnen uit te stellen, zoals uitstel van de termijn voor het opmaken van de jaarrekening.

De Noodwet zou op 1 september 2020 vervallen maar de werkingsduur van de Noodwet wordt vanwege de aanhoudende COVID-19-beperkingen door middel van een Koninklijk Besluit verlengd tot 1 oktober 2020. Het is te verwachten dat dit besluit spoedig in het Staatsblad wordt gepubliceerd. De vervaldatum van 1 oktober 2020 kan te zijner tijd opnieuw worden verlengd als dit in verband met COVID-19-beperkingen nodig is. Verlenging kan onbeperkt plaatsvinden, steeds voor een maximumperiode van twee maanden. De minister kondigt al aan dat het aannemelijk is dat vóór 1 oktober 2020 opnieuw zal worden besloten tot verlenging.

Voor meer informatie over de Noodwet verwijzen wij naar onze Corporate Update van 7 juli 2020.