Van WTV naar NOW; van werktijdverkorting naar loonkostensubsidie

Article
NL Law

Het kan verkeren in het arbeidsrecht: 2020 zou hét jaar worden van de Wet arbeidsmarkt in balans, de compensatie van de transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid en de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren. Nu dient zich als gevolg van de sociaaleconomische impact van de coronapandemie regelgeving van een volstrekt andere orde aan. 

De ontwikkelingen leidden in de afgelopen periode tot 17 maart 2020 tot een explosief aantal aanvragen bij UWV voor een ontheffing van het verbod tot werktijdverkorting op grond van artikel 8 lid 3 BBA (“WTV”). De WTV werd, gelet op de urgentie en ontwikkeling van de coronapandemie, echter door de regering niet langer passend geacht en deze is daarom met ingang van 17 maart 2020, 18:45 uur ingetrokken. In plaats daarvan verscheen de NOW.

Astrid Helstone doet een eerste verkenning van de arbeidsrechtelijke implicaties die van belang zijn voor de aanvraag van de NOW. In haar artikel – dat is gepubliceerd in het tijdschrift ArbeidsRecht – gaat zij onder andere in op de belangrijkste verschillen tussen de WTV en de NOW en bespreekt zij de aanvraagprocedure en de rechtsbescherming onder de NOW. Hierbij besteedt zij ook aandacht aan de relevante aandachtspunten uit de Algemene wet bestuursrecht. Dit uitstapje naar het bestuurs (proces) recht is nodig aangezien de NOW als een subsidieregeling kwalificeert. Ook licht zij de reikwijdte, de toegang en de kernvariabelen toe die de NOW-subsidie bepalen en staat zij tot slot stil bij de belangrijkste verplichtingen van de werkgever onder de NOW. 

Lees het volledige artikel.

  • A.M. Helstone, ‘Van WTV naar NOW; van werktijdverkorting naar loonkostensubsidie’, ArbeidsRecht 2020/22

Meer over het coronavirus

Meer publicaties over de impact van het coronavirus leest u op onze website. Hier vindt u ook een lijst met contactpersonen binnen ons kantoor die u kunnen adviseren bij vragen over de implicaties van het coronavirus voor uw bedrijf.

> Ga voor meer informatie naar onze website over de NOW: www.stibbe-now.nl