De Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid ingediend bij de Tweede Kamer

Article
NL Law

Op 8 april 2020 is het voorstel voor de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel maakt het onder meer mogelijk dat rechtspersonen onafhankelijk van wat er in de statuten staat kunnen bepalen dat vergaderingen slechts via elektronische weg toegankelijk zijn voor de vergadergerechtigden en bepaalde wettelijke termijnen kunnen worden verlengd. De verwachting is dat de wet spoedig in werking kan treden.

Het wetsvoorstel beoogt rechtspersonen rechtszekerheid over de noodzakelijke besluitvorming te bieden indien een algemene vergadering niet volgens de wet en de statuten kan verlopen of bepaalde wettelijke termijnen niet kunnen worden nageleefd. Het wetsvoorstel strekt ertoe om tijdelijk afwijkingen van wettelijke en statutaire bepalingen inzake het houden van fysieke vergaderingen en daarmee verband houdende termijnen toe te staan en eventuele gevolgen te regelen. Statutaire bepalingen die zien op het fysiek bijeenkomen van bestuur, raad van commissarissen en de algemene vergadering zijn niet van toepassing.

Timing inwerkingtreding en terugwerkende kracht

Wij verwachten een spoedige inwerkingtreding van deze wet. Het wetsvoorstel is in ongekend korte tijd voorbereid. Wel dient nog het wetgevingstraject te worden doorlopen. De Tweede Kamerfracties hebben tot 9 april 2020 de tijd om vragen in te dienen, die door de Minister moeten worden beantwoord. Vervolgens vindt normaliter nog een plenaire behandeling plaats, waarna over het wetsvoorstel kan worden gestemd. Vervolgens dient de Eerste Kamer nog akkoord te gaan met het wetsvoorstel. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte van de ontwikkelingen.

Voorgesteld wordt dat een aantal bepalingen uit het wetsvoorstel terugwerkende kracht heeft tot 23 maart 2020. De bepalingen uit de Tijdelijke Wet vervallen in beginsel per 1 september 2020 behoudens in geval het voortduren van de beperkingen een verlenging van de geldingsduur van deze bepalingen noodzakelijk maakt.

Advisering

Over de mogelijkheden die dit wetsvoorstel biedt adviseren wij u graag. Omdat dit per rechtspersoon kan verschillen, geven wij u graag een op maat gesneden advies. Neemt u contact op met uw gebruikelijke contactpersoon bij Stibbe.
 

Update: In een Nota van wijziging van 10 april 2020 is geregeld dat de bepalingen uit het Wetsvoorstel die zien op rechtspersonen in beginsel terugwerken tot 16 maart 2020.

Meer over het coronavirus

Meer publicaties over de impact van het coronavirus leest u op onze website.