Mini-symposium “De accountant – Paard van Troje?”

Seminar
NL Law

Op dinsdag 21 mei organiseert de afdeling Corporate Criminal Law & Investigations van Stibbe een mini-symposium rond het thema van de accountant als pseudo-opsporingsambtenaar en de controlecliënt als potentiële verdachte.

De wet- en regelgeving voor accountants zet deze beroepsgroep onder grote druk. In de media wordt veel aandacht besteed aan de rol van accountants bij de bestrijding van fraude, omkoping en witwassen, terwijl ook de FIOD en het Openbaar Ministerie in voorkomend geval de rol van deze “poortwachter” in hun onderzoek betrekken.

Ondernemingen zijn verplicht hun jaarrekening te laten onderzoeken door een accountant. Op grond van de Wwft zal de accountant ongebruikelijke transacties moeten melden aan de FIU, zonder de onderneming daarover te mogen informeren. Een melding van de accountant kan tot een strafrechtelijk onderzoek leiden en in zo’n geval blijkt de onderneming het Paard van Troje te hebben binnengehaald.

Toch is en blijft de onderneming verplicht om alle mogelijk relevante informatie aan de accountant te verstrekken, juist ook de informatie die zou kunnen wijzen op fraude of andersoortige onregelmatigheden. Hier treedt een groot spanningsveld aan het licht.

In vier korte voordrachten gaan wij nader in op de problemen die zich binnen dit spanningsveld voordoen. Waar mogelijk reiken we daarbij praktische oplossingen aan, terwijl we ook graag met de deelnemers verder discussiëren over actuele ontwikkelingen.

Praktische informatie

Datum en tijd: dinsdag 21 mei 2019 van 15.30 uur tot 17.30 uur

Locatie: Stibbe, Beethovenplein 10, 1077 WM Amsterdam

Voor aanmelden of voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar: Stibbeevents@stibbe.com