Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie

Article
NL Law

Op 1 april 2019 is de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) in het Staatsblad gepubliceerd. Deze wet maakt het eenvoudiger om massaschadegevallen collectief af te wikkelen via de Nederlandse rechter. Wij verwachten dat de wet binnenkort in werking treedt. 

Al langere tijd kunnen belangenorganisaties in Nederland door middel van een collectieve actie een verklaring voor recht vorderen. Op dit moment is een collectieve vordering tot schadevergoeding echter niet mogelijk. Voor het vaststellen van de hoogte van de schade moeten claimanten nu nog individueel naar de rechter, of een regeling treffen. Na de inwerkingtreding van de WAMCA zal het collectief vorderen van schadevergoeding wel mogelijk zijn. Er ontstaat straks één regime voor collectieve acties op grond van art. 3:305a BW, ongeacht of ze strekken tot schadevergoeding in geld of niet.

De bepalingen van de WAMCA zijn van toepassing op collectieve acties ten aanzien van gebeurtenissen op of na 15 november 2016 die worden ingesteld na de inwerkingtreding van de WAMCA. De datum van inwerkingtreding moet nog worden vastgesteld. Wij verwachten dat de WAMCA uiterlijk op 1 januari 2020 in werking zal treden.

Voor meer informatie verwijzen wij naar ons uitgebreide Nieuwsbericht van 28 juni 2019.