Seminar: Regulering van detailhandel onder de Dienstenrichtlijn

Seminar
NL Law

Op dinsdag 3 september 2019 organiseert Stibbe samen met Bureau Stedelijke Planning in Amsterdam een seminar over regulering van detailhandel onder de Dienstenrichtlijn. Tijdens dit seminar komt onder andere recente jurisprudentie over de Dienstenrichtlijn aan bod en worden de concrete stappen behandeld om te komen tot brancheringsregels die Dienstenrichtlijn-proof zijn.

Dienstenrichtlijn

Met het arrest van het Europese Hof van Justitie van 30 januari 2018 en de vervolguitspraak van de Raad van State in de zaak Visser Vastgoed in Appingedam van 20 juni 2018 is vast komen te staan dat de Dienstenrichtlijn van toepassing is op bestemmingsplannen die detailhandel reguleren. De indruk bestaat dat het hierdoor moeilijker is brancheringsregels voor detailhandel in bestemmingsplannen en provinciale verordeningen op te nemen. Dit zou van grote invloed kunnen zijn op de Nederlandse detailhandelsstructuur en daarmee op binnensteden, wijkwinkelcentra en perifere detailhandelslocaties.

Inmiddels is er meer jurisprudentie van de Raad van State verschenen over de betekenis van de Dienstenrichtlijn voor brancheringsregels. Onlangs is bovendien de einduitspraak in de zaak Visser Vastgoed gepubliceerd. Zodoende is een beter beeld ontstaan van de impact van 'Appingedam' en de wijze waarop provincies en gemeenten daar nu mee om (moeten) gaan. 

Voor wie?

Het seminar is specifiek bedoeld en interessant voor ontwikkelaars van commercieel vastgoed, retailers en EZ- en RO-ambtenaren van gemeenten en andere overheden.

Praktische informatie

Datum: 3 September 2019 (09:00u – 13:30u)
Locatie: Stibbe, Beethovenplein 10, 1077 WM Amsterdam

Voor aanmelden of voor meer informatie stuurt u een e-mail naar: Stibbeevents@stibbe.com.