Wet toezicht trustkantoren 2018 in werking getreden

Article
NL Law

Op 1 januari 2019 zijn de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018) en het bijbehorende Besluit in werking getreden. De normen waaraan trustkantoren moeten voldoen worden aangescherpt en toezichthouder DNB krijgt meer bevoegdheden om handhavend op te treden.

Met deze wet wordt de Wet toezicht trustkantoren (Wtt) herzien. Deze herziening is in belangrijke mate ingegeven door ervaringen van de toezichthouder, maar ook door gewijzigde internationale en Europese kaders zoals de aanbevelingen van de Financial Task Force (FATF) en Richtlijn (EU) 2015/849 (de Vierde Anti-witwasrichtlijn). Tot slot zijn bij deze wet ook de bevindingen van de Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies betrokken, voor zover die zien op de wetgeving voor trustkantoren.

De Wtt 2018 stelt nadere eisen aan de bedrijfsvoering en organisatie van trustkantoren. Zo worden trustkantoren bijvoorbeeld verplicht om als rechtsvorm te kiezen voor een N.V., B.V. of SE en moeten zij ten minste twee dagelijks beleidsbepalers hebben (vier-ogenprincipe). Daarnaast zijn de regels rondom het cliƫntenonderzoek aangescherpt. Op grond van de Vierde Anti-witwasrichtlijn worden verder de bevoegdheden van de toezichthouder uitgebreid, onder andere met de mogelijkheid tot publicatie van opgelegde maatregelen. De Wtt 2018 voorziet bovendien in een nieuwe boetesystematiek met hogere boetes.