Voortgang Wetsvoorstel omzetting aandelen aan toonder

Article
NL Law

Op 9 april 2018 is het wetsvoorstel Wet omzetting aandelen aan toonder bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel regelt de identificatie van houders van aandelen aan toonder uitgegeven door vennootschappen in Europees Nederland en Bonaire, Eustatius en Saba (BES).

Dit wetsvoorstel volgt op de aanbevelingen van het Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes en van de Financial Action Task Force (“FATF”), die zich richten op de bestrijding van belastingontduiking, witwassen en de financiering van terrorisme. Fysieke toonderstukken die aandeelhouders zelf bewaren, worden afgeschaft. Hierdoor wordt anonieme overdracht van toonderstukken onmogelijk gemaakt. Na inwerkingtreding kunnen alleen nog effecten worden verhandeld via een effectenrekening aangehouden bij een intermediair, zoals een bank of een beleggingsonderneming.

Op 27 september 2018 is de Nota naar aanleiding van het verslag verschenen. Parlementaire behandeling in de Tweede Kamer is voorzien voor week 5 van 2019. Voor meer informatie over dit wetsvoorstel verwijzen wij naar onze Corporate Update van 12 juli 2018.