Inwerkingtreding Wet bescherming bedrijfsgeheimen

Article
NL Law

Op 23 oktober 2018 is de Wet bescherming bedrijfsgeheimen in werking getreden. Deze wet strekt tot implementatie van de Richtlijn bedrijfsgeheimen (2016/943/EU) en biedt houders van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen) verschillende mogelijkheden om maatregelen te treffen tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van bedrijfsgeheimen.

Op 5 juli 2016 is de Richtlijn bedrijfsgeheimen (2016/943/EU) in werking getreden. De richtlijn heeft tot doel de regels inzake bescherming van bedrijfsgeheimen in de EU lidstaten te harmoniseren. De richtlijn moest voor 9 juni 2018 geïmplementeerd zijn in de Nederlandse wet- en regelgeving. Voor inwerkingtreding van de Wet bescherming bedrijfsgeheimen was er géén Nederlandse wetgeving die de bescherming van bedrijfsgeheimen waarborgde.

Op grond van de wet kan worden opgetreden tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen. Daarnaast hebben rechthebbenden op grond van de wet meer middelen gekregen om inbreuken op bedrijfsgeheimen te bestrijden. De wet voorziet verder in een definitie van bedrijfsgeheimen. Voor meer informatie over deze nieuwe wet verwijzen we naar onze Corporate Update van 12 juli 2018.