Introductie informatieplicht voor verplichting tot het treffen van energiebesparende maatregelen

Article
NL Law

De verplichting voor (drijvers van) inrichtingen om alle energiebesparende maatregelen te treffen die in vijf jaar kunnen worden terugverdiend blijft de gemoederen bezig houden: in februari 2018 is een informatieplicht aangekondigd.

Artikel 2.15 Activiteitenbesluit

De energiebesparingsverplichting van artikel 2.15 Activiteitenbesluit houdt in dat een drijver van een inrichting alle maatregelen treft die in 5 jaar of korter kunnen worden  terugverdiend.

Problemen met naleving en handhaving

In de praktijk bleek de verplichting van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit niet zo duidelijk. Zowel het bedrijfsleven als bevoegde gezagen hadden moeite te bepalen hoe zij de verplichting moesten naleven respectievelijk handhaven.

Introductie erkende maatregelenlijst

Dat probleem werd bij de behandeling van het Energieakkoord voor duurzame groei besproken en resulteerde in de introductie van een maatregelenlijst met erkende maatregelen in de Activiteitenregeling. In die maatregelenlijst zijn erkende maatregelen opgenomen, die door de drijver van een inrichting getroffen kunnen worden, om aan de verplichting van artikel 2.15 Activiteitenbesluit te voldoen. Over de (introductie van) de maatregelenlijst met erkende maatregelen schreven wij eerder al een blog.

Aankondiging introductie informatieplicht

De introductie van voornoemde erkende maatregelenlijst bleek echter onvoldoende om de doelstellingen uit het Energieakkoord (in 2020 100 PJ extra energiebesparing in het finale energieverbruik van Nederland) te behalen. Daarom heeft de minister op 15 februari 2018 aangekondigd dat voor het bedrijfsleven een informatieplicht wordt geïntroduceerd. Op grond van die informatieplicht is de drijver van een inrichting verplicht om aan het bevoegd gezag te melden (kort gezegd) welke erkende maatregelen worden getroffen om aan artikel 2.15 Activiteitenbesluit te voldoen. Het niet voldoen aan deze informatieplicht zal gesanctioneerd kunnen worden, maar welke sanctie hierop zal staan is nog niet duidelijk. Het is de verwachting van de minister dat de informatieplicht per 1 juli 2019 in werking treedt.

In de kamerbrief van de minister is ook aangekondigd dat hij met betrokken partijen, zoals het bedrijfsleven en decentrale overheden, heeft afgesproken dat zij 'al gaan werken langs de lijn van het nieuwe systeem'. Ons is niet helemaal duidelijk wat daarmee wordt bedoeld, maar wij kunnen ons voorstellen dat de bevoegde gezagen vooruitlopend op de informatieplicht al actief informatie bij bedrijven zullen opvragen. Uit de Uitvoeringsagenda Energieakkoord voor duurzame groei 2018 blijkt dat VNO-NCW, MKB-Nederland en de brancheorganisaties in ieder geval hun leden over de nieuwe aanpak zullen informeren.

Ter afsluiting

Met de doelen die het Energieakkoord voor de duurzame groei 2013 in 2020 beoogt te halen in zicht, staat de energiebesparingsverplichting van artikel 2.15 Activiteitenbesluit weer vol in de aandacht. Over de achtergrond bij deze verplichting, de erkende maatregelenlijst, de introductie van de informatieplicht en een doorkijkje naar de Omgevingswet kunt u binnenkort meer lezen in een artikel dat wij schreven. Zodra het artikel is gepubliceerd, voegen wij een link toe.