Overige (internationale) fiscale ontwikkelingen

Article
NL Law
Expertise
Tax
Er staan nog de nodige wijzigingen in het internationale fiscale landschap op de agenda:
  • Op 6 juni is het Wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid naar de Tweede Kamer gezonden. Dit wetsvoorstel, met terugwerkende kracht tot 25 oktober 2017, beoogt de budgettaire gevolgen te beperken van de gevoegde zaken X BV (C-398/16) en X NV (C-399/16). In deze zaken oordeelde het Hof van Justitie kort gezegd dat het Nederlandse fiscale eenheidsregime in strijd is met de vrijheid van vestiging. In het wetsvoorstel wordt voorgesteld het fiscale eenheidsregime voor de toepassing van verschillende antimisbruikbepalingen te negeren zodat de discriminatoire behandeling wordt opgeheven. Het wetsvoorstel leidt tot fiscaaltechnische uiterst complexe vragen. In dat kader heeft de belastingdienst aangegeven het wetsvoorstel (indien aangenomen) op korte termijn niet te kunnen uitvoeren. Daarnaast is (vooralsnog) geen vooroverleg mogelijk.
  • Binnenkort zal het wetsvoorstel, dat per 1 januari 2019 in werking moet treden, ter implementatie van zgn. ATAD 1-richtlijn naar de Tweede Kamer worden gezonden. Deze Europese anti-misbruikrichtlijn bevat onder andere maatregelen tegen excessieve renteaftrek en het onttrekken van inkomsten aan de Nederlandse vennootschapsbelastinggrondslag door gecontroleerde vennootschappen in laagbelastende landen (zogenaamde CFC-regels). Daarnaast zal een consultatieronde worden gehouden voor ATAD 2, een uitbreiding van de ATAD 1-richtlijn, welke per 1 januari 2020 dient te zijn geïmplementeerd. Deze uitbreiding voorziet in een aantal antimisbruikbepalingen die fiscale planning bestrijden die gebruik maakt van verschillen tussen rechtsstelsels van EU-lidstaten (zgn. 'hybrid mismatches'). Ten slotte heeft de Europese Commissie twee voorstellen gedaan voor de belastingheffing van e-commerce activiteiten.
  • Voorts heeft de staatssecretaris van Financiën aangekondigd dat de Nederlandse rulingpraktijk (waarbij kort gezegd belastingplichtigen maar ook buitenlandse investeerders vooraf duidelijk kunnen verkrijgen over de toepassing van Nederlandse fiscale regelgeving) per 1 januari 2019 zal worden aangepast. Details van deze aanpassing zijn op dit moment nog niet bekend maar de verwachting is dat de bestaande procedures worden aangescherpt c.q. verduidelijkt.
  • Ten slotte is per 1 juli 2018 het Multilateraal Verdrag ter implementatie van aan belastingverdragen gerelateerde maatregelen ter voorkoming van grondslaguitholling en winstverschuiving, in werking getreden. Het verdrag voorziet in de aanpassing van in potentie 2.000 tot 3.000 bilaterale belastingverdragen waarbij verschillende antimisbruikbepalingen worden ingevoegd in de bestaande bilaterale belastingverdragen. Momenteel hebben 82 staten het verdrag ondertekend. Het Nederlandse wetsvoorstel ter goedkeuring van het verdrag wordt nu behandeld door de Tweede Kamer. Naar verwachting zal het verdrag voor Nederland effect hebben vanaf 1 januari 2020.