Nieuwe Europese regels voor (o.a. werk)platforms in aantocht

Article
NL Law
De Europese Commissie heeft onlangs een concept-Verordening gepubliceerd gericht op onlinetussenhandelsdiensten, die ook enkele belangrijke implicaties zal hebben voor werkplatforms.

De Europese Commissie heeft onlangs een concept-Verordening gepubliceerd gericht op onlinetussenhandelsdiensten, die ook enkele belangrijke implicaties zal hebben voor werkplatforms.

De nu gepubliceerde tekst beoogt "zakelijke gebruikers" van "onlinetussenhandelsdiensten" te beschermen. "Zakelijke gebruikers" zijn natuurlijke of rechtspersonen die via onlinetussenhandelsdiensten goederen of diensten aan consumenten aanbieden voor doeleinden die verband houden met hun handels- bedrijfs- ambachts- of beroepsactiviteit (hierna: "kluswerker").

Een "onlinetussenhandelsdienst" is een digitale dienst die zakelijke gebruikers de mogelijkheid geeft om goederen of diensten aan consumenten aan te bieden (hierna: "platform").

Daarmee is de concept-Verordening bijvoorbeeld ook van toepassing op platforms van de gig economy, zoals met betrekking tot vervoer, maaltijdbezorging, schoonmaak, onderhoud en persoonlijke diensten. De rechten die zelfstandige kluswerkers hieraan kunnen gaan ontlenen zijn de volgende.

  • Het recht "onverwijld" te worden geïnformeerd indien het platform besluit om de levering van zijn diensten aan bepaalde kluswerkers op te schorten of te beëindigen. Het zogenaamde "deactiveren" valt hier ook onder.
  • Vermelding van de objectieve redenen voor het besluit tot opschorting of beëindiging van de levering van diensten aan kluswerkers. Deze objectieve redenen dienen tevens zijn vastgelegd in de algemene voorwaarden van het platform. Zijn zij dat niet, dan kan de kluswerker een bevoegde rechter laten vaststellen dat deze redenen voor opschorting of beëindiging niet bindend zijn.
  • Een regeling omtrent toegang van kluswerkers tot gegevens die worden gegenereerd bij de verstrekking van diensten door het platform.
  • Er dient een intern klachtenafhandelingssysteem te zijn waarmee o.a. kan worden geklaagd over niet naleving van de Verordening door het platform en allerlei technologische kwesties kunnen worden behandeld. Voor het geval dit geen resultaat oplevert, dient de mogelijkheid tot bemiddeling open te staan.

Bedacht moet worden dat het voorstel nog veranderd kan worden. De huidige tekst heeft invloed op de positie van kluswerkers in de EU. Veel platforms zullen naar aanleiding hiervan hun algemene voorwaarden moeten gaan aanpassen.

De reikwijdte van de concept-Verordening is veel groter dan werkplatforms. Ook platforms zoals AirBnB en andere onderdelen van de deeleconomie vallen eronder. Daarnaast bevat deze concept-Verordening regels voor onlinezoekmachines.

Het gaat om een verordening die zes maanden na de definitieve vaststelling in werking zal treden. Wanneer de definitieve vaststelling plaatsvindt, is nog niet bekend.

View all news

Back to Platformarbeid