Internetconsultatie Wet elektronische publicatie algemene bekendmakingen en mededelingen

Article
NL Law

Tot 15 augustus 2018 is het mogelijk om op Internetconsultatie.nl te reageren op het concept voor een Wet elektronische publicatie algemene bekendmakingen en mededelingen.

Kern van het wetsvoorstel

Op dit moment bepaalt de Algemene wet bestuursrecht nog dat het mogelijk is om besluiten van bestuursorganen bekend te maken in een dag-, nieuws- of huis-aanhuisblad. Gelet op de steeds verdergaande digitalisering van de samenleving werd de roep om dit te wijzigen steeds luider. Dit wetsvoorstel geeft hieraan gehoor en verplicht  tot elektronische bekendmaking.

Het wetsvoorstel heeft in de eerste plaats tot doel dat de bekendmaking van alle besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht, steeds plaatsvindt in een elektronische publicatieblad in plaats van in gedrukte media. Voor algemeen verbindende voorschriften was dit al verplicht, maar nu zal dit ook gaan gelden voor bijvoorbeeld beleidsregels of de kennisgeving van besluiten in het kader van de openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 Awb. Ook alle wettelijk voorgeschreven mededelingen en kennisgevingen van (voorgenomen) besluiten moeten digitaal worden gedaan.

Door voor te schrijven dat elektronische publicatie op een gestandaardiseerde wijze moet plaatsvinden wordt het voor burgers mogelijk om op één website (overheid.nl) alle bekendmakingen en mededelingen van de overheid te raadplegen. Voor bestuursorganen worden verschillende publicatievoorschriften geharmoniseerd.

In de tweede plaats wordt voorzien in een service waarbij burgers per e-mail worden geattendeerd op bekendmakingen en kennisgevingen uit die publicatiebladen die voor hen van belang zijn, bijvoorbeeld omdat deze betrekkingen hebben op de directe woonomgeving. Deze attenderingsservice kan op maat worden ingesteld door aan te geven op welke locatie, op welke onderwerpen en op welke bestuursorganen de attendering betrekking moet hebben.

In de derde plaats wordt het ter inzage leggen van documenten in een overheidsgebouw als onderdeel van een kennisgeving of mededeling aangevuld met de verplichting om deze documenten ook langs elektronische weg ter beschikking te stellen.

Een goede stap vooruit

Het wetsvoorstel past goed bij de transparantie die van een bestuursorgaan mag worden gevergd. In het bijzonder bij de verdeling van schaarse vergunningen rust op bestuursorganen een transparantieverplichting. De Afdeling heeft geoordeeld dat om gelijke kansen te realiseren een passende mate van openbaarheid moet worden verzekerd. Daartoe moet bepaalde informatie bekend gemaakt worden via "een zodanig medium dat potentiële gegadigden daarvan kennis kunnen nemen". Voor meer over deze uitspraak verwijzen wij naar ons eerdere blog. Informatieverstrekking via overheid.nl voldoet aan deze transparantieverplichting.

Het wetsvoorstel lijkt ons ook meer in het algemeen een goede ontwikkeling. Nu is veel overheidsinformatie slechts te vinden op een gemeentelijke website. Voor een bedrijfsjurist van een bedrijf met vestigingen door heel Nederland is het niet eenvoudig, zo niet onmogelijk om kennis te kunnen nemen van alle besluiten. De ontsluiting van alle (voorgenomen) besluiten op één website met een attenderingsmogelijkheid is dan ook een goede stap vooruit.