Fiscaliteit en duurzaamheid anno 2018

Article
NL Law
Het begrip duurzaamheid is al lange tijd niet meer weg te denken uit de board room van menig onderneming. Het begrip fiscaliteit wint daarentegen ook steeds meer terrein.

Veranderingen in fiscale wet- en regelgeving volgen elkaar in rap tempo op en in verband met de maatschappelijke belangstelling voor belastingplanning van (multinationale)ondernemingen en internationale initiatieven van de EU en OESO, is het hebben van een “fiscale strategie” en het bijdragen van de zogenoemde “fair share” een must geworden voor vele ondernemingen. Het zal niet verbazen dat deze twee begrippen hand in hand met elkaar gaan en dat er veel aandacht is voor fiscale duurzaamheid respectievelijk duurzame fiscaliteit.

Duurzaamheid en fiscaliteit zijn vanuit het perspectief van de overheid op verschillende manieren met elkaar te verbinden en zijn terug te vinden in de volgende begrippen, waar wij in dit artikel nader op in zullen gaan:

  1. “Vergroeningsmaatregelen”: door de introductie van vergroeningsmaatregelen, worden milieuvriendelijke investeringen fiscaal gestimuleerd en wordt milieuvervuilend gedrag juist fiscaal ontmoedigd;
  2.  “Duurzaam fiscaal vestigingsklimaat”: de wens bestaat om een toekomstbestendig fiscaal vestigingsklimaat te creëren dat aantrekkelijk is voor (binnenlandse en buitenlandse) investeerders en ondernemers dat in lijn is met internationale normen gericht op het tegengaan van belastingontwijking en in een aantal gevallen zelfs verder gaat;
  3.  “Duurzame opbrengst”: het omgaan met uitdagingen van buitenaf, die opbrengsten onder druk zetten, bijvoorbeeld (i) EU normen, in het bijzonder de verkeersvrijheden, en (ii) digitalisering van de economie.

Dit artikel is gepubliceerd in Bedrijfsjuridische berichten 2018/35, p. 127-130.

Lees de volledige publicatie.