Voortgang wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties

Article
NL Law

Het wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties (“wetsvoorstel”) is op 12 september 2017 aangenomen door de Tweede Kamer en wordt op dit moment behandeld door de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel ziet met name op (het versterken van) de governance van accountantsorganisaties en (uitbreiding van) de bevoegdheden van de AFM. Het wetsvoorstel beoogt eveneens de kwaliteit van de accountantscontroles te verbeteren. 

Het wetsvoorstel bevat onder meer een verplichting voor accountantsorganisaties met een vergunning die strekt tot het verrichten van wettelijke controles bij organisaties van openbaar belang ("OOB's") (“OOB-vergunninghouders”) om te beschikken over een stelsel van onafhankelijk intern toezicht. Een ander belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is de introductie van een geschiktheidstoets voor natuurlijke personen die het dagelijks beleid bepalen en voor leden van het orgaan belast met het interne toezicht van OOB-vergunninghouders. Nadere regels zullen worden uitgewerkt in het Besluit toezicht accountantsorganisaties. Op 20 november 2017 is hiertoe het Ontwerp besluit aanvullende maatregelen accountantsorganisaties voorgehangen aan de Eerste Kamer.

Het is nog niet bekend wanneer de plenaire behandeling in de Eerste Kamer plaats zal vinden. De Eerste Kamercommissie voor Financiën wacht nog op de Memorie van antwoord. Beoogde datum van inwerkingtreding van deze wetswijziging is 1 juli 2018. Voor meer informatie over dit wetsvoorstel verwijzen wij naar onze Corporate Update van 20 juli 2017 en onze Corporate Alert van 14 september 2017.