UBO-register moet medio 2018 operationeel zijn

Article
NL Law

Medio 2018 zal volgens de voormalige staatssecretaris van Financiën het Ultimate Beneficial Owner (“UBO”) register (“UBO-register”) in Nederland operationeel moeten zijn. In dit register dienen rechtspersonen zelf informatie over hun UBO bij te houden. Het UBO-register moet helpen voorkomen dat het financiële stelsel wordt gebruikt voor het witwassen van geld of voor terrorismefinanciering. Er is tot op heden nog geen wetsvoorstel ingediend. 

De verplichting tot het invoeren van het UBO-register vloeit voort uit de op 25 juni 2015 in werking getreden Vierde Anti-witwasrichtlijn (nr. 2015/849). Deze Richtlijn diende al op 26 juni 2017 in de Nederlandse wet- en regelgeving geïmplementeerd te zijn. In 2017 is daartoe een concept wetsvoorstel geconsulteerd. Er is kritisch op het voorontwerp gereageerd, onder andere over het feit dat de privacy en persoonlijke levenssfeer van de UBO's in het voorontwerp onvoldoende worden beschermd. Ook ten aanzien van de bruikbaarheid van het register voor meldingsplichtige instellingen zijn de nodige kritische vragen opgeworpen. Op dit moment worden de reacties op het conceptwetsvoorstel verwerkt. Voor meer informatie over het UBO-register en de implementatie daarvan in Nederland verwijzen wij u naar onze Corporate Alerts van 18 juli 2017 en 13 februari 2017.

Andere lidstaten zijn al verder bij het implementeren van de Vierde Anti-witwasrichtlijn in hun nationale wet- en regelgeving. Onder andere Duitsland, Engeland, Zweden, België en Denemarken hebben wet- en regelgeving op dit gebied ingevoerd. Omdat de Vierde Anti-witwasrichtlijn de lidstaten op bepaalde onderdelen de ruimte biedt om eigen keuzes te maken bij deze implementatie, zien we in Europa een versnipperd beeld ontstaan. Voor elk van de lidstaten geldt een eigen regime, hetgeen de rechtszekerheid niet ten goede komt en voor de nodige onduidelijkheid zorgt. 

Binnen de Europese Unie zijn onderhandelingen gaande over een aanpassing van de Vierde Anti-witwasrichtlijn om de regels verder aan te scherpen (de Vijfde Anti-Witwasrichtlijn). Op 20 december 2017 hebben de EU-ambassadeurs ingestemd met het politiek akkoord tussen het voorzitterschap en het Europees Parlement over het richtlijnvoorstel. Het Europees Parlement en de Raad wordt nu verzocht de voorgestelde richtlijn in eerste lezing aan te nemen. Deze wijziging zal later worden geïmplementeerd.