Tweede Kamer behandelt wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de ondernemingsraden over bestuurdersbeloningen

Article
NL Law

Op 17 januari 2018 vond de plenaire behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de ondernemingsraden in verband met de bevoegdheden van de ondernemingsraad inzake de beloningen van bestuurders (“wetsvoorstel”) in de Tweede Kamer plaats. Grote ondernemingen zullen op grond van deze wetswijziging jaarlijks een gesprek moeten organiseren tussen de bestuurder en de ondernemingsraad over de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen.

Het wetsvoorstel voorziet in een uitbreiding van de bevoegdheden van ondernemingsraden inzake de beloningen van bestuurders van grote ondernemingen (ondernemingen waarin in de regel ten minste 100 personen werkzaam zijn). Er dient jaarlijks een gesprek tussen de bestuurder en de ondernemingsraad plaats te vinden over de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen ten opzichte van het voorgaande jaar per verschillende groep van de in de onderneming werkzame personen. Op deze manier wordt gestimuleerd dat er een gesprek tot stand komt binnen de onderneming over de gewenste beloningsverhoudingen en de bestuurder verantwoording aflegt omtrent de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen.

Het wetsvoorstel is op 17 januari 2018 plenair in de Tweede Kamer plenair behandeld (klik hier voor het stenogram). Er zijn diverse moties en amendementen ingediend. Over het wetsvoorstel, de amendementen en de moties wordt 23 januari 2018 gestemd.