Column: houd rekening met de ruisstrategie!

Article
NL Law
Op 9 januari jongstleden heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de inzet van de zogeheten “ruisstrategie” als opsporingsmethode. De strategie houdt in dat de politie een verdachte bewust van onjuiste informatie voorziet, in de hoop dat deze als gevolg daarvan een verklaring aflegt of handelingen verricht waaruit bruikbare informatie naar voren komt zoals het voeren van telefoongesprekken met derden of het uitvoeren van specifieke zoekslagen op internet.

In de zaak die aan de Hoge Raad werd voorgelegd, was de strategie ingezet in een onderzoek naar een woningoverval. Bij die woningoverval werden de bewoners door drie personen in hun woning bedreigd en overvallen. Vlak na de overval werden drie personen in een rode auto staande gehouden omdat zij voldeden aan het signalement van de daders en hun vluchtauto. De drie werden als verdachten aangemerkt maar nog niet aangehouden. De politie koos ervoor om de verdachten en hun auto door middel van nader onderzoek aan het plaats delict te koppelen.

Die koppeling mislukte en het onderzoek dreigde te stranden. Als laatste redmiddel werd door de officier van justitie toestemming gegeven om de verdachten te confronteren met het feit dat naast de werkelijk weggenomen buit ook een enveloppe met EUR 1.200 zou zijn weggenomen, hetgeen in werkelijkheid niet was gebeurd. Gehoopt werd dat zich na het doen van deze mededeling een discussie zou ontspinnen tussen de verdachten over de vraag wie die EUR 1.200 voor zichzelf gehouden had. Teneinde die discussie te registreren, werd voorgesteld om de verdachten na afloop van het verhoor een taxi naar huis aan te bieden, welke taxi was voorzien van opname-apparatuur.

Muriël Rosing schreef naar aanleiding van deze zaak een column voor Bijzonderstrafrecht.nl. Lees de volledige column.