Annotatie: Niet alle nodige maatregelen getroffen ter voorkoming zware ongevallen; geen correcte uitvoering twee VBS-elementen (organisatie en het personeel; controle op de exploitatie)

Article
NL Law
Niet alle nodige maatregelen getroffen ter voorkoming zware ongevallen; geen correcte uitvoering twee VBS-elementen (organisatie en het personeel; controle op de exploitatie).

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk overtreden van artikel 5 lid 1 en artikel 7 lid 6 BRZO 2015. Verdachte heeft in de onderhavige zaak in de bewezenverklaarde periode opzettelijk niet alle maatregelen getroffen die nodig zijn om zware ongevallen te voorkomen en de gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu te beperken. Als gevolg van de oplopende druk en het loslaten van het membraamdak van de navergister is ongeveer 22.500 m3 biogas naar de buitenlucht geëmitteerd. Daarnaast heeft verdachte niet voldaan aan een correcte uitvoering van het preventiebeleid, te weten een veiligheidsbeheerssysteem ten aanzien van de beperking/bestrijding van schuimvorming doordat niet voldaan was aan twee elementen: de organisatie en het personeel en de controle op de exploitatie. De rechtbank acht dit ernstige feiten. Opgelegd wordt een geldboete van € 75.000,-.

Deze annotatie is geschreven door Anna Collignon en Marleen Velthuis. 

Klik hier voor de annotatie, M en R 2018/30.