Wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties aangenomen door de Eerste Kamer

Article
NL Law
Het Wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties kwam vorig jaar al door de Tweede Kamer was en is nu ook door de Eerste Kamer aangenomen. De wet treedt in werking op 1 juli aanstaande. 

In onze Alert van 20 juli 2017 hebben wij aandacht besteed aan het op 10 februari 2017 ingediende wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties ("Wetsvoorstel"). Het Wetsvoorstel bevat onder meer een verplichting voor accountantsorganisaties met een vergunning die strekt tot het verrichten van wettelijke controles bij organisaties van openbaar belang (“OOB-vergunninghouders”) om te beschikken over een stelsel van onafhankelijk intern toezicht. Een ander belangrijk onderdeel van het Wetsvoorstel is de introductie van een geschiktheidstoets voor natuurlijke personen die het dagelijks beleid bepalen en voor leden van het orgaan belast met het interne toezicht van OOB-vergunninghouders. Ten slotte zal met het Wetsvoorstel de thans in art. 22 van de Wet tuchtrechtspraak accountants opgenomen "subjectieve ontvankelijkheidstermijn" komen te vervallen.

Het Wetsvoorstel is op 12 september 2017 aangenomen door de Tweede Kamer. Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer is het Wetsvoorstel aangepast door onder meer de "objectieve vervaltermijn" voor het indienen van een tuchtklacht tot tien jaar te verlengen. Zie hierover ook onze Alert van 14 september 2017 en onze Alert van 5 februari 2018.

Het Wetsvoorstel is op 24 april 2018 door de Eerste Kamer aangenomen en zal in werking treden op 1 juli 2018.