De baan is sterk aan het eroderen. In sommige sectoren is ontdekt dat een baan eigenlijk een verzameling taken is, die je kunt opknippen, verkavelen en/of aanbesteden. Op donderdag 19 april a.s. organiseren Stibbe en de UvA een bijeenkomst over de arbeidsrechtelijke gevolgen van deze ontwikkelingen.
De baan is de hoeksteen van het huidige arbeidsrecht. Een baan is synoniem voor een aantal vaste taken die de werknemer verricht onder leiding van een baas tegen een gegarandeerd inkomen.
Agile werken en interne platforms voor de verdeling van werk
In sommige sectoren is ontdekt dat een baan eigenlijk een verzameling taken is, die je kunt opknippen, verkavelen en/of aanbesteden. Dat gebeurt extern via platforms, maar leidt ook in organisaties zelf tot ontwikkelingen. Denk aan agile werken, interne platforms voor de verdeling van werk, netwerkorganisaties en werk-naar-werk-bv’s. Hieraan verwant zien we enerzijds een rating culture ontstaan (waarin medewerkers elkaar geregeld cijfers geven en door klanten of opdrachtgevers worden beoordeeld), anderzijds worden de jaarlijkse beoordelingen afgeschaft, “omdat die alleen maar demotiverend werken”.
Op donderdag 19 april a.s. organiseren Stibbe en de UvA een bijeenkomst over de arbeidsrechtelijke gevolgen van deze ontwikkelingen. Als de baan zo erodeert, is het arbeidsrecht dan nog wel voldoende bij de tijd? Het ontslagrecht neemt immers de baan als uitgangspunt om te beoordelen of iemand slecht functioneert of dat zijn baan vervalt. Zijn werknemers nog wel voldoende beschermd tegen verlies aan werk, indien dat werk voortdurend intern wordt herverdeeld? Mogen werknemers blootgesteld worden aan de soms onbarmhartige 360°-beoordelingen van hun collega’s of van hun klanten? Leiden deze ontwikkelingen niet steeds meer tot het ontstaan van netwerkorganisaties waarin mensen semipermanent als zzp’er aan de slag zijn?
Tijdens deze bijeenkomst willen we vaststellen of dat zo is, en of daar wat aan gedaan moet en/of kan worden.
De inleiders zijn o.a.:
- Laurens Waling, founder van Partup, een bedrijf dat interne platforms organiseert bij grote organisaties;
- Jurriën Koops, directeur van de ABU, een organisatie die veel te maken heeft met netwerkorganisaties en interne flexibilisering bij bedrijven;
- Maurice Limmen, voorzitter CNV vakcentrale;
- Bob Timmermans, Product Area lead bij ING;
- Johan Zwemmer, advocaat en universitair docent arbeidsrecht, gespecialiseerd in flexverhoudingen.
- Jaap van Slooten, advocaat en hoogleraar arbeidsrecht, treedt op als gespreksleider.
Het evenement is bedoeld voor: HR-professionals van grote organisaties, arbeidsrechtjuristen, medewerkers van vakbonden en werkgeversorganisaties, arbeidsrechtwetenschappers, journalisten en opiniemakers, juristen en rechters.
Aanmelden kan via het registratieformulier. Voor meer informatie neem contact op via StibbeEvents@stibbe.com.
Praktische informatie
Datum: 19 april 2018
Locatie: Beethovenplein 10, 1077 WM Amsterdam
View all news
Back to Platformarbeid